Begroting 2019

Ambitie 9.1 De gemeente Zwolle is een flexibele, omgevingsbewuste netwerkorganisatie

De afgelopen jaren is er veel veranderd. Vanuit het Rijk zijn er taken overgeheveld en Zwolle heeft een periode van forse bezuinigingen doorgemaakt. Zwolle heeft, meer dan andere gemeenten, bezuinigd op de ambtelijke organisatie. Deze situatie knelt zowel met betrekking tot onze huidige opgaven als ook naar de nabije toekomst.

In 2019 wordt het toegankelijk maken van al onze digitale uitingen nog belangrijker, dit op basis van het besluit digitale toegankelijkheid. Het besluit digitale toegankelijkheid dat inging op 1 juli 2018 geeft ons twee jaar de tijd om onze bestaande digitale uitingen toegankelijk te maken. Digitale uitingen die nu nog live gaan, moeten binnen een jaar op orde zijn en apps vanaf september 2021.

De maatschappij wordt steeds meer een informatiemaatschappij. De rol van de gemeente gaat drastisch veranderen door de razendsnelle ontwikkeling van nieuwe technologieën. We zitten midden in de vierde industriële revolutie. De grens tussen mens en machine vervaagt. Dataficatie en netwerkdenken zijn gemeengoed. Het tempo van ontwikkelingen neemt toe;  we weten heel veel (data) wat we niet meer hoeven op te vragen; we kunnen beter voorspellen of handhaven (Artificial Intelligence); we kunnen sommige diensten veel makkelijker en veiliger verrichten (Blockchain, Robotica). De sterke/explosieve toename van data vraagt om een fit-for-future organisatie (adaptief, schaalbaar) en infrastructuur. De Zwolse samenleving verwacht van de gemeente dat zij nu en in de toekomst een volwaardige en betrouwbare plek in de informatiesamenleving inneemt. Dat vraag wel om het nemen van de juiste maatregelen om innovatie te omarmen. Dit noemen we de Digitale Transitie. Zie voor nadere toelichting ook de informatiestrategie.