Begroting 2019

Doel 6.4.2 We zorgen dat groen één van de leidende thema’s is bij stedelijke ontwikkeling

  • Het voortzetten van eerder ingezette beleid voor langjarig landschapsbeheer en landschapsherstel, door het inrichten van een landschapsfonds dat onder meer gevoed wordt door compensatie bij ‘KGO-initiatieven’ (op basis van provinciaal beleid "Kwaliteitsimpuls Groene Ruimte bij ruimtelijke ontwikkelingen in het buitengebied"). De Energiegids spreekt zich uit voor maatschappelijke compensatie van grootschalige energie opwekking. We gaan verkennen of daarvan ook een deel ten goede kan komen aan langdurig landschapsbeheer en -herstel.
  • De Zwolse Adaptatie Strategie moet inzicht geven in de kwetsbaarheid van de stad voor de klimaatverandering en hoe deze klimaatrobuust in te richten. Het realiseren van nieuwe en het versterken van bestaande groen/blauwe structuren draagt bij aan een klimaatrobuuster Zwolle. Er wordt aansluiting gezocht met programma Klimaatadaptatie om instrumentarium te ontwikkelen dat vergroenen van verharde oppervlakten bewerkstelligt en daarmee tevens bijdraagt een plezierige woon en leefomgeving.
  • Het verkennnen en benutten van meekoppelkansen, van door anderen geïnitieerde planvorming en uitvoering, die kunnen bijdragen aan een sterkere groen- en recreatiestructuur in de stad en onze stadsranden. Het regelen van (co)financiering voor de uitvoering van deze projecten. De  concrete realisatie ervan vindt plaats binnen doel 7.1.3. of andere doelen:
  • Op de hoogte blijven van en het onderhouden van netwerken m.b.t. landelijke en regionale ontwikkelingen op vlak van groen en recreatie.
  • Het onder de aandacht brengen van natuurinclusief-bouwen (o.a. bij nieuwe ruimtelijke initiatieven).
  • Het belang van biodiversiteit wordt beter onder de aandacht gebracht door implementatie Zwolse ambassadeurssoorten, door het beter in kaart gebrengen, en de ontwikkeling ervan te monitoren.  De verbetering van de biodiversiteit wordt integraal opgepakt, zoals door voortzetting van het succesvolle ecologische groenbeheer voor gemeente-eigendom en het ondersteunen van weidevogelbeheer in de polder Mastenbroek. Daarnaast stimuleert de gemeente bewoners die de biodiversiteit willen verhogen (bijvoorbeeld groene daken en gevels en geveltuinen). Die dragen daarnaast ook bij aan klimaatadaptatie. In het buitengebied geeft de gemeente bij nieuwe uitgifte van gemeentegrond de voorkeur aan biologische landbouw (verpachtingsladder) die o.a. door een betere bodemkwaliteit bijdraagt aan een hogere biodiversiteit. Ook de Groene en Blauwe Diensten voor het particulier landschapsonderhoud dragen bij aan de biodiversiteit. Voor het buitengebied zijn de provincie en de boerenorganisaties belangrijke partners.