Begroting 2019

Doel 5.1.1 We versterken de werkgelegenheid door het creëren van een concurrerend en toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven en instellingen

Inzet op de topwerklocaties
Eén van de  strategische opgave betreft de zogenaamde Topwerklocaties. Topwerklocaties zijn hoogwaardige technologische broedplaatsen met een scherp innovatief profiel en grote aantrekkingskracht en uitstraling. Deze hoogwaardige technologische broedplaatsen kunnen succesvol zijn door op een fysieke locatie de focus te hebben op R&D en/of kennisintensieve activiteiten, in aanwezigheid van manifeste kennisdragers en met een actieve open innovatie. Een potentieel succes is mede afhankelijk van een aantal succesfactoren en condities. In de Visie en het programmaplan Topwerklocaties is dit uitgewerkt. Binnen het programma Topwerklocaties zetten we in op locaties die (in potentie) een hoge mate van aantrekkingskracht hebben voor nieuwe bedrijvigheid en een hoge mate van samenwerking hebben in multiple-helix verband (onderzoeksinstellingen, onderwijs, overheid, en ondernemers). De huidige topwerklocaties zijn Polymer Science Park (PSP), Health Innovation Park (HIP), Enexis en Climate Campus (CC). Er ligt een sterke relatie tussen de Topwerklocaties en de " Human Capital Agenda" omdat de dynamiek van topwerklocaties aantrekkelijk is voor de hoog opgeleide professional én kansen biedt voor sociaal ondernemerschap (social enterprises). Ook ligt er een relatie met thema starters en startende ondernemingen, die een voedingsbodem vormen voor de topwerklocaties. Centrumgemeente Zwolle neemt haar regionale voortrekkersrol en verkent hoe de  topwerklocaties kunnen excelleren zodat ze het boegbeeld kunnen worden van de Regio Zwolle. Voor 2019 zijn hier reeds middelen voor beschikbaar gesteld.

Continuering inzet op Human Capital
Het inzetten op menselijk kapitaal is ook één van de  strategische opgave van de gemeente en een belangrijk onderdeel van het nieuwe coalitieakkoord. Zowel vanuit de vraagkant van bedrijven als de aanbodkant van mensen. Op dit moment kunnen bedrijven steeds moeilijker hun vacatures vervullen. Aan de andere kant zijn er nog steeds mensen die aan de kant staan. Het gaat dus om beschikbaarheid, wendbaarheid en inclusiviteit. Het is bij uitstek een onderwerp dat regionaal wordt opgepakt. In 2019 zetten we in op de uitwerking van een investeringsagenda Human Capital als onderdeel van de aanvraag voor de Regio Envelop ‘Regio Zwolle - Investeren in mensen’. Met de Regiodeals maakt het Kabinet Rutte III werk van nieuwe samenwerkingsarrangementen en gezamenlijke investeringsagenda’s. De Regio Envelop is een investeringsenvelop ondergebracht bij het ministerie van LNV waarmee het kabinet deals kan maken op investeringsagenda van de regio’s. De ontwikkeling van de aanvraag en het bijbehorende traject staan onder regie van de Tafel van de Regio Zwolle, een netwerk bestaande uit: Regio Zwolle, Economic Board of Zwolle, Zwolse8, Arbeidsmarktregio Zwolle en het Werkbedrijf Regio Zwolle. Van alle gemeenten wordt, gerelateerd aan het aantal inwoners een financiële inspanning verwacht, uitgesplitst over de looptijd van het project. Het belang van de Human Capital Agenda vraagt een meerjarige investering. De Zwolse investering (meerjarig incidenteel € 1 mln)  kan –samen met de investeringen van de andere gemeenten- verveelvoudigd worden door provincie, het Rijk en de markt. Voor 2019 zijn hier reeds middelen voor beschikbaar gesteld.

Kantorenmarkt,  transformatie kantoren naar woningen
Uit de jaarlijkse kantoorrapportage wordt duidelijk  dat de leegstand van kantoren nog aanzienlijk is (net als in veel andere steden). Om de leegstand terug te dringen willen we de transformatie van kantoren naar woningen verder doorzetten. Vanuit de markt is hier ook veel vraag naar. Zowel vanuit de vastgoedeigenaren alsmede de ‘young urban professionals’ die graag in de stad willen wonen en werken. Er lijken op dit moment meer plannen/wensen vanuit de markt te zijn dan wat vanuit de gewenste opbouw van het woningbouwprogramma wenselijk is. Bij eventuele aanvragen willen we dan ook zwaar inzetten en mee laten wegen in hoeverre de plannen van ontwikkelaars in combinatie met de gewenste locatie voor onze verstedelijkingsopgave rekening houden met en voldoen aan de voorwaarden van klimaatadaptief, gebruik maken van circulaire bouw/stromen en energieopwekkende maatregelen. Hiermee wordt een duidelijke relatie gelegd met de duurzame ontwikkeling van de stad, een prominent thema uit het coalitie-akkoord. Daarnaast  worden op de kantorenmarkt de volgende dilemma’s voor de toekomst voorzien die de nader onderzoek vragen. In 2019 willen we onderzoeken:

  • hoe de gemeente Zwolle wil omgaan met kansloze kantoren indien de eigenaar de vereiste  energielabel C norm niet haalt in 2023.
  • welke impact op het parkeren en de bereikbaarheid is te verwachten bij verder herstel op de Zwolse kantorenmarkt.
  • welk kantorenbeleid de gemeente Zwolle wil gaan voeren bij vraag naar nieuwe, duurzame en gezondere kantoren op de strategische locaties in de stad.

Bijdrage Port of Zwolle
De inrichting van Port of Zwolle, het gezamenlijk havenbedrijf van Zwolle, Kampen en Meppel, vindt fasegewijs plaats. In 2018 is het implementatieproces gestart om gemeentelijke taken vanuit de drie gemeenten naar het havenbedrijf over te hevelen. Als onderdeel van de Begroting 2019, wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 21, onderwerp Bijdrage Port of Zwolle. De toelichting op dit bestedingsvoorstel vindt u hier.

Samenwerking Economie Regio                                  
De gemeente Zwolle verzorgt het penvoerderschap van de Regio. Met ingang van 2016 is de bijdrage per inwoner voor de deelnemende  gemeenten van de Regio verhoogd en het werkplan economie Regio geïntensiveerd.                                           

Economische ontwikkeling Logistiek                                          
Er wordt uitvoering gegeven aan de logistieke visie vanuit een meerjarig werkbudget waaraan de ZKN-gemeenten evenredig bijdragen. Dit werkbudget dient als muliplier voor subsidies en het  organiseren van netwerkbijeenkomsten.                                                              

Duurzame Versterking Voorst                                                                                     
Dit project zal in 2018 worden afgerond. Er moeten nog een paar maatregelen worden uitgevoerd onder andere werkzaamheden bij de Punterweg. Er wordt zoveel mogelijk werk met werk gemaakt door aan te sluiten op de planningen van andere projecten. In 2019 zal de definitieve afrekening met de provincie plaats vinden.         

Gemeentelijke grondexploïtaties
Onder dit doel zijn de diverse grondexploïtatie-projecten opgenomen die bijdragen aan de realisatie van een toekomstbestendig vestigingsklimaat voor bedrijven: Marslanden-Zuid, Hessenpoort, en Wipstrikkerallee. Het projectoverzicht geeft inzicht in de totale investeringskosten  gebaseerd op de MPV 2018. Binnen doel 6.1.5 wordt het totale resultaat van ons grondbeleid in relatie tot de voorziening en reserve Vastgoed verantwoord. Voor verdere onderbouwing van de afzonderlijke grondexploïtaties wordt verwezen naar de MPV 2018.