Begroting 2019

Doel 7.3.4 We voorkomen gezondheidsrisico’s door verontreiniging van bodem, grondwater, lucht, geluid of externe veiligheid

Gebiedbeheerplan Zwolle Centraal
In het gebiedsbeheerplan Zwolle Centraal worden de in elkaar overlopende grondwaterverontreinigingen opgepakt en worden de kansen die de ondergrond biedt voor energie en klimaat mogelijk gemaakt. De financiering is tot stand gekomen door de deelname en financiële bijdrage van diverse locaties in het gebied en de doorlooptijd is nog circa 25 jaar.

Lelystad Airport
Als onderdeel van de Begroting 2019, wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 50, onderwerp Lelystad Airport. De toelichting op dit bestedingsvoorstel vindt u hier.

Actieplan geluidsanering 2018-2023
In juli 2018 is het Actieplan geluid 2018-2023 vastgesteld. Hiermee worden de komende 5 jaren opnieuw geluidsknelpunten aangepakt in het kader van werk met werk maken.
Activiteiten zijn oa. saneren van bestaande woningen indien boven de plandrempel en het verbeteren van de geluidssituatie op 5 a 6 locaties voor circa 350 geluidgehinderden.

Geluidsscherm Mimosastraat
Bij de woningen langs de Mimosastraat overschrijdt de geluidsbelasting aan de gevel de landelijke plafondwaarde ten gevolge van het railverkeer op de spoorbaan van Zwolle naar Groningen/Leeuwarden. Hier moet een geluidsscherm worden gerealiseerd. Dit scherm wordt geheel gefinancierd door het ministerie maar de betaling van Prorail loopt via de gemeente.

Verwijderen asbestdaken
In 2024 zal het asbestdakenverbod van kracht worden. In 2018 is intensief samen met provincie en collega gemeenten gewerkt aan het plan van aanpak stimuleren verwijderen asbestdaken. Hiervoor waren incidentele middelen beschikbaar gesteld voor 2018. De opgave (het aantal daken en de oppervlakte) binnen Zwolle is bekend en door een wijkgerichte aanpak en algemene informatieavonden is de bewustwording bij asbestdakeigenaren sterk toegenomen.  Aangezien er geen middelen meer beschikbaar zijn zal deze taak worden beïndigd.
Alleen indien er voor een vervolg-aanpak subsidiemiddelen beschikbaar komen kan de uitvoering in 2019 worden voortgezet. Daarbij zou dan kunnen worden ingezet op een collectieve en wijkgerichte aanpak, het actueel houden van de inventarisatie en het monitoren van de voortgang, en het uitvoeren van doelgroepgerichte maatregelen.

Externe veiligheid
Dit project is in 2018 afgerond. Voor externe veiligheid worden geen incidentele externe bijdragen meer ontvangen waardoor geen middelen meer beschikbaar zijn. Hiermee moet in 2019 de uitvoering structureel zijn ingebet en opgepakt worden binnen de gemeentelijke organisatie.