Begroting 2019

Doel 5.2.2 We versterken onze positie als historische stad door beleefbaar erfgoed

Samen met onze partners laten we Zwollenaren en bezoekers ons erfgoed beleven:

Open Monumentendag
De bekendste activiteit is Open Monumentendag dat jaarlijks op de tweede zaterdag in september plaatsvindt. Op deze landelijke dag zijn ook in Zwolle vele monumenten gratis toegankelijk voor het publiek en zorgt een inspirerend en divers activiteitenprogramma voor een verbreding van de beleving van het Zwolse erfgoed. Het gratis Monumentenmagazine bevat mooie artikelen die dieper ingaan op het thema van de dag.

ErfgoedHotspot
Wij onderzoeken de mogelijkheden voor een ErfgoedHotspot. Hierin kunnen bezoekers onze archeologie en bouwhistorie en de ontwikkeling van Zwolle en haar monumenten op een interactieve en eigentijdse manier gaan beleven. Als onderdeel van de Begroting 2019, wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 31, onderwerp Erfgoedhotspot. De toelichting op dit bestedingsvoorstel vindt u hier. Met deze € 30.000 wordt uitvoering gegeven voor de nadere uitwerking van een ErfgoedHotspot op de locatie Melkmarkt / Voorstraat. Dit proces doen we samen met Stichting Allemaal Zwolle, waarbij we een goede verbinding willen maken met cultuur, toerisme en evenementen. In het voorjaar van 2019 willen we een integraal voorstel over concept, inhoud en vormgeving neerleggen. Daarmee kan tijdens de Perspectiefnota 2020 - 2023 besluitvorming over de benodigde middelen voor 2020 en verder plaatsvinden.

Verhalen over Zwolle', 'Archeologie in de stad' en app 'onZichtbaar Zwolle'
Samen met de erfgoedpartners binnen het Erfgoedplatform organiseren we avonden met 'Verhalen over Zwolle'. De verhalen gaan over diverse historische onderwerpen en worden tijdens de avonden in Waanders In de Broeren omlijst door muziek en zang, regelmatig door studenten van ArtEZ Conservatorium. Op diverse locaties in de stad laten we archeologische vondsten zien. Deze vondsten zijn gedaan op/nabij de specifieke locatie en brengen zo de historie van de plek dichtbij. De app (on)Zichtbaar Zwolle bestaat uit een wandelroute met korte en beeldende video’s op verschillende locaties in de binnenstad. De video’s maken verrassende en vaak minder bekende informatie over onze archeologie, bouwhistorie en monumenten beleefbaar. De app wordt in 2019 uitgebreid met nieuwe items.

Erfgoedprijs Zwolle-Kampen
De Erfgoedprijs Zwolle-Kampen is een waardering voor de inzet van het op een goede wijze beheren, restaureren en in stand houden van cultuurhistorisch erfgoed. De prijs wordt elk jaar afwisselend of in Zwolle of in Kampen uitgereikt. In 2019 vindt de uitreiking in Zwolle plaats. Naast de erkenning middels een oorkonde wordt een geldbedrag ter grootte van € 1.000 toegekend.

Beiaardier
Als herinnering aan de opening van de oude IJsselbrug werd aan de stad een nieuw beiaard geschonken. De klokken werden gegoten door de firma John Taylor & Co uit Engeland. Twee reeds aanwezige luidklokken werden in het carillon opgenomen en het carillon is later uitgebreid. Het carillon klonk voor het eerst bij de opening op 15 januari 1930. Sindsdien kent Zwolle stadsbeiaardiers. De stadsbeiaardier van Zwolle bespeelt wekelijks 2 keer een uur het carillon van De Peperbus.

Instandhouding
Binnen doel 6.1.4. zorgen we dat het Zwolse erfgoed wordt ingezet als één van de leidende en inspirerend thema's bij ruimtelijke ontwikkelingen. Hiermee houden we de monumentale- en cultuurhistorische waarden in Zwolle in stand en blijft de kwaliteit behouden of wordt deze versterkt.