- Uitvoeren van de Regiovisie Huiselijk Geweld en kindermishandeling IJsselland.
- Zorgdragen voor kwaliteit en continuïteit van opvangvoorzieningen voor slachtoffers van huiselijk geweld in de regio IJsselland.
- Inzetten op meer ambulante begeleiding in de eigen omgeving van personen en gezinnen, zodat minder vaak opvang nodig is.
- Optimaal gebruik maken van het veiligheidsinstrument 'AWARE' om het mogelijk te maken dat meer slachtoffers van huiselijk geweld, waaronder bedreiging van ex-partners, in eigen omgeving kunnen worden ondersteund.
- Voor kinderen in de opvang zo spoedig mogelijk de methodiek 'Veerkracht' inzetten, om tot een hulp- en herstel plan te komen en deze hulp vervolgens inzetten.
- Inzetten van het het Tijdelijk Huis Verbod om bij te dragen aan het zo veel mogelijk kunnen blijven wonen van slachtoffers in de eigen omgeving.
- Vanuit een extra bijdrage van het Rijk opvang bieden aan mannelijke slachtoffers van huiselijk geweld, waaronder slachtoffers van eerwraak of ernstige bedreiging, uit het hele land. Landelijk is er op vijf locaties opvang. In IJsselland worden zes opvangplaatsen gerealiseerd.
- Invulling geven aan de gevolgen van de herverdeling van de Decentralisatieuitkering Vrouwenopvang, wat voor onze regio sinds 2015 in stappen een korting van circa € 800.000 betekende. Een belangrijkuitgangspunt bij het verdeelmodel was dat opvang primair in de eigen regio moet plaats vinden en de opvangcapaciteit en het regionale budget daarop gebaseerd moeten zijn. Voor 2019 wordt een vermindering van circa € 150.000 gerealiseerd door vermindering van de subsidie aan Kadera voor opvangplaatsen. Daarnaast wordt er als onderdeel van de Begroting 2019, wordt ter uitvoering van dit doel voorgesteld om in te stemmen met bestedingsvoorstel 6 (indexering subsidies DUVO). De toelichting op dit bestedingsvoorstel vindt u hier.
|