Begroting 2019

Doel 2.1.3 In aansluiting op het voorliggende veld bieden we indien nodig (maatwerk)voorzieningen Wmo

  • In 2018 zijn we gestart met de nieuwe werkwijze “integrale thuisondersteuning”. Ook is het nieuwe contract ‘integrale thuisondersteuning’ ingegaan met de 30 gecontracteerde aanbieders.
    • Onderdeel van een zorgvuldige invoering van de nieuwe werkwijze is de training voor de medewerkers SWT en voor de medewerkers van aanbieders. Waneer nodig continueren wij deze in 2019.
    • In het kader van het contractmanagement voeren wij  minimaal tweemaal per jaar voortgangsoverleggen met aanbieders
    • Doorontwikkeling en monitoring van de thuisondersteuning en de gewenste transformatiebewegingen vinden plaats op de overlegtafel met aanbieders, Participatieraad, gemeente/SWT. Daarnaast zijn er werkgroepen actief op de thema's kwaliteit,  doorontwikkeling model thuisondersteuning waaronder de monitoring en administratie/implementatie.
    • Binnen de thuisondersteuning en de werkgroepen willen wij in 2019 ervaring opdoen met het collectiviseren van voorzieningen waarbij we ondersteuning die nu individueel wordt aangeboden in collectieve vormen willen organiseren.
  • In 2018 zijn nieuwe tarieven thuisondersteuning vastgesteld voor 2019. Wij zullen blijven monitoren of de tarieven passend zijn binnen de AmvB Reële prijzen Wmo en ook passend ten aanzien van de daadwerkelijk geleverde ondersteuning. Daarnaast zullen wij in 2018 monitoren in hoeverre er een toename plaatsvindt van het aantal inwoners dat gebruik maakt van Wmo voorzieningen als gevolg van het invoeren van het abonnementstarief.
  • Binnen de regio Beschermd wonen/maatschappelijke opvang is besloten dat alle gemeenten binnen de regio per 1 januari 2019 organiseren dat er binnen de begeleiding in de thuissituatie de mogelijkheid van 24 uurs bereikbaarheid wordt geboden.  Deze uitbreiding van het huidige aanbod zal in 2019 ook in Zwolle worden georganiseerd. Hiermee bevorderen wij dat inwoners langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen en minder snel hoeven in te stromen in begeleid wonen danwel dat inwoners weer sneller thuis kunnen gaan wonen vanuit beschermd wonen.
  • In 2019 gaat het nieuwe contract voor de hulpmiddelen Wmo in. In de aanloop naar de nieuwe contracten zijn er werkafspraken gemaakt met de twee leveranciers. Ook worden de medewerkers van de wijkteams uitgebreid geïnformeerd over de nieuwe afspraken en werkwijzen. In 2019 gaan wij met gebruikers in gesprek om ervaringen met de twee gecontracteerde leveranciers in beeld te brengen.
  • In 2018 is het doelgroepenvervoer succesvol aanbesteed aan één vervoerder, de firma Munckhof waarbij een integrale aanpak van het doelgroepenvervoer uitgangspunt is geweest. We plannen voor het najaar 2019 binnen ons perceel een eerste evaluatie van de effecten van de aanbesteding.
  • Uitvoeren en verdere inrichting van het toezicht op kwaliteit en fraude, en reguliere inzet toezichthouder:  
    • Door de decentralisatie is de gemeente verantwoordelijk voor de verstrekking en de kwaliteit van Wmo-ondersteuning. O.a. de toegangen, het SWT en de CT(GGD), signaleren als de ondersteuning niet of niet naar ‘’wens’’ wordt geleverd. De gemeente pakt deze signalen op, vaak in samenwerking met de toezichthouder. Er zijn flinke stappen gezet bij het ontwikkelen en uitvoeren van deze taak. Er is ervaring opgedaan in het uitvoeren van toezicht en de gevolgen daarvan. De komende periode zal niet alleen toezicht worden gehouden daar waar er signalen zijn maar zal er ook gebruik gemaakt worden van preventief toezicht.
    • Activiteiten (nieuw aangestelde) toezichthouders: In 2019 zijn twee toezichthouders gestart met het houden van toezicht op de rechtmatigheid van de ondersteuning. In 2019 vindt verdere ontwikkeling van deze taken plaats.  
  • Verbeteren kwaliteitscriteria en monitoring (relatie transformatie agenda):
    We zetten in op het afstemmen en monitoren van de kwaliteitscriteria. We hebben in 2018 ervaring opgedaan met het meten van de resultaten van de ondersteuning middels de 'menselijke maat'.  Hiermee worden de effecten van de geleverde ondersteuning gemeten. In de werkgroep kwaliteit binnen de thuisondersteuning kijken wij in hoeverre wij dit instrument structureel kunnen inzetten.