Begroting 2019

Doel 2.1.2 We versterken de samenhang tussen het voorliggende veld, aanpalende terreinen en de inzet van maatwerkvoorzieningen Wmo.

Bevorderen samenwerking tussen gecontracteerde aanbieders thuisondersteuning en dagbesteding met organisaties in het voorliggende veld.

  • Binnen de nieuwe aanbesteding Thuisondersteuning zitten we regelmatig met gecontracteerde partijen om tafel om gezamenlijk uitvoering te geven aan de beweging om te komen van zwaardere naar lichtere vormen van ondersteuning. Wij stimuleren en ondersteunen nieuwe initiatieven op dit terrein.
  • We geven per 1 januari 2019 uitvoering aan de nieuwe aanbesteding "Goede dagen en perspectief".  
  • Wij faciliteren de opzet van een regietafel waar vragen van inwoners en beschikbaar aanbod op elkaar wordt afgestemd.
  • Binnen "Goede dagen en perspectief" continueren wij de pilots waar aanbieders van dagbesteding samen met organisaties uit het voorliggend veld tot nieuwe ondersteuningsvormen komen en stimuleren wij nieuwe samenwerking waarbij ook de beweging centraal staat van individuele ondersteuning naar collectieve vormen van ondersteuning.

Wij werken samen met de regiogemeenten.
Kennisdeling is een belangrijk onderdeel van de samenwerking en op bepaalde onderwerpen wordt gezamenlijk opgetrokken. In 2019 verkennen wij op welke wijze wij deze samenwerking nog verder kunnen versterken. Wij werken samen met gemeenten in de regio met de zorgverzekeraar en geven uitvoering aan het convenant met Zilveren Kruis. In Zwolle is de pilot “Zorg in de Wijk” door Zilveren Kruis afgerond. Op basis van de opgedane ervaringen heeft er een doorontwikkeling plaatsgevonden en vanaf 2019 koopt Zilveren Kruis de wijkverpleging in met de verbeterde methode “zorg in de wijk”.

Wij versterken de samenwerking tussen de sociale wijkteams, wijkverpleegkundigen en huisartsen zodat inwoners minder last hebben van de grensvlakken tussen de verschillende soorten zorg (Wmo, Zvw en Wlz).
Bij de wijkteams wordt ingezet op extra informatie over de grensvlakken zodat zij de juiste zorg op de juiste plek kunnen adviseren

Verdere uitwerking van de verbinding tussen wonen en zorg.
In brede zin we dat de zorg en ondersteuning vaak nauw samengaat met de woonsituatie. In dit verband wordt gewerkt aan een transformatiethema “wonen en zorg”. Door meer verbinding en integraliteit aan te brengen willen we het langer en weer sneller zelfstandig wonen vergemakkelijken. Als het specifiek gaat om WMO woningen zien we  drie speerpunten die terugkomen oa bij de prestatie afspraken met woningcorporaties en het samenwerkingsconvenant met woningcorporaties ten behoeve van beschikbaar stellen en toewijzen van woningen voor de Wmo doelgroep:

  • De inkomenscriteria rondom het “passend toewijzen” werken soms (te) belemmerend, waardoor een woning niet toegewezen kan worden terwijl het kostenbesparend kan zijn als deze woning wel wordt toegewezen. Het voorkomt relatief dure aanpassingen aan andere woningen.
  • Daarnaast zien we dat een doelgroep met een GGZ-beperking in toenemende mate een beroep doet op WMO woningen. Dan gaat het met name om woningen of woonomgeving die “prikkelarm” zijn.
  • Als het gaat om nieuwbouw is het van belang om “levensloopbestendige” woningen te realiseren. In het ontwerp kan gekeken worden naar toegankelijkheid en andere elementen die de woning geschikt kunnen maken voor mensen met een beperking.

Particuliere- en marktinitiatieven
Daarnaast zien we steeds meer particuliere- en marktinitiatieven die een “antwoord” kunnen bieden op het langer en weer sneller zelfstandig kunnen wonen. Van belang is om kansrijke initiatieven ruimte te bieden om realisatie in de praktijk mogelijk te maken. Immers, op deze wijze kunnen “slimme” oplossingen gevonden worden die bijdragen aan zelfstandig wonen en kostenbesparend kunnen werken.

Wij geven uitvoering aan het Right to Challenge (zie doel 7.1.1).