Sterke groeistad: - Zwolle blijft groeien. Prognoses geven aan dat het aantal inwoners in totaal stijgt tot circa 140.000 inwoners in 2040. Tot 2030 is er sprake van sterke groei, de periode erna kenmerkt zich door gematigde groei.
- Er wordt sterk ingezet om de woonfunctie binnenstedelijk te versterken en uit te breiden en daarmee de volgende stap in verstedelijking te maken. Komende jaren wordt duidelijk wat, hoe en waar de woningbouw binnenstedelijk plaatsvindt.
- De situatie op woningmarkt is sinds 2016 duidelijk veranderd, na een periode van stagnatie (2008-2015) is de markt snel hersteld. In 2017 en 2018 is er sprake van oververhitting op de woningmarkt waarbij er druk is op alle segmenten zowel in de huur als in de koop. In de Zwolse Aanpak is afgesproken om te komen tot een versnelling van 400 woningen in de periode tot en met 2020.
- Om goed in te kunnen spelen op de veranderingen in de woningmarkt is het van belang dat er voldoende data beschikbaar is en aan elkaar gekoppeld kan worden. Dit kan alleen in samenwerking met marktpartijen waar veel woningmarktinformatie voorhanden is.
Vernieuwende woonstad: - Door maatschappelijke ontwikkelingen o.a. binnen de zorg, duurzaamheid en onderwijs is de woningvraag verbreed en zijn woonbehoeften divers. De Zwolse woningmarkt en de gemeente biedt tot nog toe weinig ruimte om flexibel/snel te reageren op initiatieven van inwoners die samen een woningbouwproject (in een vorm van collectief opdrachtgeverschap) willen ontwikkelen en het is voor groepen niet eenvoudig geschikte locaties te verwerven.
Solidaire leefstad: - Steeds meer mensen blijven zelfstandig wonen, ook als ze zorg nodig hebben. Het feit dat steeds meer mensen langer zelfstandig thuis wonen, stelt eisen aan de beschikbaarheid en kwaliteit van woningen in Zwolle en de aansluiting van wonen met zorg en welzijn.
Duurzame deltastad: - Fossiele brandstoffen raken op. Daarmee is er een groot risico dat woonlasten door sterk stijgende energielasten op termijn onbetaalbaar worden, dan wel duurzaamheidsmaatregelen onbetaalbaar zijn, met name voor de lage inkomensgroepen.
- De ambitie om een klimaatadaptieve stad te zijn in een krachtige economische regio vraagt een transitie naar circulaire economie. De uitdaging ligt hierbij vooral in de bestaande stad en in het bijzonder in de particuliere voorraad. Voor wonen is vooral het klimaatadaptief- en circulair bouwen van belang naast de bewustwording en gedragscomponent bij bewoners.
|