Begroting 2019

Ambitie 4.1 Alle Zwollenaren moeten in hun levensonderhoud kunnen voorzien

Er zijn ongeveer 6.400 minimahuishoudens in Zwolle. Dit kan een laag inkomen uit bijvoorbeeld arbeid, onderneming, een uitkering  voor ziekte, arbeidsongeschiktheid of bijstand zijn. Er zijn bijna 3.800 huishoudens (4.300 volwassenen en 1.700 kinderen) met een bijstandsuitkering.  Een groot deel van de bijstandsgerechtigden, meer dan 60%, is laag opgeleid. De helft van de bijstandsgerechtigden is langdurig afhankelijk van een bijstandsuitkering. In de Armoedemonitor 2018 vindt u de meest recente ontwikkelingen in omvang en aard van de doelgroep inwoners die leven van een laag inkomen.
De prognoses van het CPB geven aan het aantal bijstandsgerechtigden licht zal dalen de komende jaren. Het positieve hieraan is dat er sprake is van een verwachte daling na een jarenlange stijging. Het negatieve hieraan is dat de daling veel minder sterk is dan de daling van aantal WW uitkeringen. De bijstandspopulatie profiteert nog niet of in mindere mate van de aantrekkende economie. Ook daalt de bijstand minder snel doordat wetswijzigingen in de Wajong en WSW en de instroom van vluchtelingen voor een opwaarts effect zorgen.

We verwachten ook in 2019 een bijstandstekort.  Uit onderzoek blijkt dat het macrobudget dat het Rijk ter beschikking stelt is te laag is en dat het verdeelmodel ongunstig uitpakt voor Zwolle. Ook met volop inzet op beperken instroom en verhogen uitstroom, zal in 2019 een tekort zijn. In het interventieplan Sociaal Domein is al aangegeven dat we richting het Rijk, ambtelijk en bestuurlijk inzetten op beïnvloeding van budgetten en verdeelmodellen.