Begroting 2019

Ambitie 2.2 Er is een inclusieve arbeidsmarkt waarin inwoners die vallen onder de doelgroep van de Participatiewet naar vermogen deelnemen

De economische ontwikkeling geeft een positief beeld: de economie en de werkgelegenheid groeien. De tendens dat economische groei wordt beperkt door krapte op de arbeidsmarkt is een lange termijnopgave met en beïnvloeding van veel factoren. Het streven is balans tussen vraag en aanbod. De arbeidsmarkt is continu in beweging. De werkloosheid daalt: in 2017 is de werkloosheid nog 4,4%. Deze daalt waarschijnlijk verder in 2018 en 2019. In het stedelijk gebied van Zwolle ligt de werkloosheid boven het landelijk gemiddelde, in het bijzonder voor lager opgeleiden. In de Regio Zwolle liggen veel kansen voor extra werkgelegenheid. In dat kader is het van belang om kansrijke branches en sectoren als uitgangspunt te nemen. Binnen de Regio Zwolle geven 1 op de 3 werkgevers aan niet te kunnen groeien door een (structureel) personeelstekort. Dit tekort bevindt zich specifiek in sectoren als techniek (1.500 professionals per jaar), zorg & welzijn (2.000 professionals per jaar) en de energietransitie (500 professionals per jaar). Ook ligt er een vraag binnen de sectoren onderwijs en transport & logistiek. Om deze reden staan de sectoren centraal, als ‘ruggengraat’. De arbeidsmarkt vraagt wel vooral om hoger opgeleiden en om flexibele en op innovaties / technische ontwikkelingen ingespeelde arbeidskrachten. Dit vraagt ook iets van werkgevers: zij hebben immers alle talenten in de regio nodig en zullen ruimte moeten bieden om te leren en te ontwikkelen.

In regionale samenwerking leggen partijen vaak het accent op óf de economie, óf het onderwijs óf de werkgelegenheid. De Human Capital Agenda verbindt deze terreinen en heeft een focus op de beschikbaarheid van voldoende (gekwalificeerde) arbeidskrachten, de wendbaarheid van mensen en systemen en de inclusiviteit, waarin elk talent de ruimte krijgt om zich (optimaal) te ontwikkelen en te ontplooien. Oog voor deze ‘driehoek’ is nodig om de welvaart en economische groei te bevorderen, de concurrentiepositie te versterken en te stimuleren dat iedereen kan meedoen en meeprofiteren. De vaardigheden van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt (en vaak een lager opleidingsniveau) sluiten vaak niet aan op de vraag van werkgevers. Door deze mismatch op de arbeidsmarkt komen mensen vanuit een bijstandsafhankelijke situatie en / of arbeidsbeperking moeilijk aan de slag. Structureel neemt het aantal arbeidsplaatsen toe voor hoger opgeleiden en af voor laagopgeleiden. De potentiële beroepsbevolking van stad Zwolle bestaat uit 84.365 personen, met een totaal aantal banen van 92.135.  

Per 1 januari 2015 is de instroom in de Sociale werkvoorziening gestopt.
De kleiner wordende doelgroep Sociale werkvoorziening wordt steeds ouder en het arbeidsvermogen neemt af. Hierdoor neemt ook het verdienvermogen van de medewerkers af. Dit heeft gevolgen voor de wijze waarop de nieuwe uitvoeringsorganisatie voor Werk de uitvoering van deze taak vormgeeft.

Voor een groot deel (zo’n 2.500 bijstandsgerechtigden) van de bijstandspopulatie is de weg naar betaald werk lang. Vanwege ziekte, (arbeids-)beperkingen of andere factoren ervaren inwoners belemmeringen om zelfstandig en duurzaam mee te doen. De stap naar betaald werk ligt voor hen überhaupt niet of pas op termijn in het verschiet. Maatschappelijke participatie kan voor een deel van hen wel degelijk de opstap zijn naar een betaalde baan. Een deel van de mensen in Zwolle met een bijstandsuitkering is al actief in hun buurt of in de stad. Dit moeten we vooral vasthouden en waar nodig ondersteunen via maatschappelijke partners en het sociaal wijkteam. Een ander deel van deze mensen bieden maatschappelijke partners in het voorveld ondersteuning samen met het Sociaal Wijkteam. Deze verbinding kan nog verder worden versterkt om meer mensen met inkomensondersteuning actief -en met niet vrijblijvende inzet- een bijdrage te laten leveren voor zichzelf en anderen in de stad. Het samenwerkingsverband Dock24 heeft als taak om het voorveld, zowel gesubsidieerde partijen als particuliere initiatieven, goed op elkaar afgestemd en ingespeeld te krijgen.